В България има 5000 села (към 31 декември 2019 г.). Имената

...
В България има 5000 села (към 31 декември 2019 г.). Имената
Коментари Харесай

Пържиграх, Кривонос и други села със смешни имена в България

В България има 5000 села (към 31 декември 2019 г.). Имената на някои от тях работят по-свежо от утринно кафе и откровено ще ви разсмеят.

Тези обитаеми места са кръщавани по този начин, че ни карат да се питаме каква ли е чудната история, която стои зад имената им. Това са едни от тайните кътчета на България, написа Ladyzone:

Жабокрът, Кюстендилско

Население - 682 жители

Селото е ситуирано сред 3 реки, където в предишното е имало тресавище. Имало голям брой жаби, както и къртици. Оттам идва и името на селото. С течение на времето и облагородяване на селото, влажните местности са намалели. А с тях и животните. Въпреки това съществуването им продължава да основава проблеми на зеленчуците, които се отглеждат тук. 

Вещица, Белоградчишко

Население - 47 жители

Според локална легенда турчин, който имал чифлик в съседство, видял, че непознати дами се къпят в реката. Избягал, тъй като помислил, че са вещици. Така пристигнало и името му.

Според друга доктрина името е обвързвано с това, че хората са " движимости ", т.е. знаещи. Населението тук в предишното се е препитавало с ковачество, зидаро-мазачество и други

Горно и Долно Уйно, Кюстендилско

Население - 13 поданици

Коренът на думата за имената на тези села е " леля ". Според легендата сред двете села живеело семейство и момичето от едното от тях все казвало, че отива " при горната уйна, на следващия ден при долната уйна ". Така се родили имената на селата. Въпреки че в този момент селата са с доста малко поданици, преди повече от век Горно Уйно е било третото най-голямо село в Кюстендилско. Населението там е наброявало над 1300 души.

Баница, Врачанско

Население  - 1149

Името на селото е славянско, умалително от " баня “ – топъл минерален извор. По време на османското господство името е непокътнато и в турските документи е записвано като Баниче.

Торбалъжи, Габровско

Население - 16 

Според локална история в предишното тук минавали доста корен, а в каруците им карали товари. Понеже пътят бил стръмен, конете спирали. Тогава стопаните им изваждали торбите със зоб и ги примамвали, с цел да продължав да вървят. 

Така пристигнало и името Торбалъжи. Имало е опити то да бъде заменено, само че поради възприятието за комизъм, с което габровци са известни, то останло. 

Кривонос, Брезнишко

Население - 8 поданици

Според легендата двама турци харесвали една красива българка и желали да я вземат за робиня. Когато се пробвали да я отлекат, брат й влезнал в пердах, с цел да я отбрани. Турците му счупили носа, само че самите те понесли по-тежки провали и избягали. Историята незабавно се разнесла из цялото село и героизмът бил награден с име. 

Селянин, Ихтиманско

Население - 7 поданици

Интересен факт за това село е ударението в името. То не е на Е, както се произнася в думата за човек от село, а на Я. То е и най-старото във вакарелския район.

Пържиграх, Тревненско, няма поданици

Името на селото идва от една специфичност в всекидневието на мелничар от предишното. Когато хората ходели да си мелят брашно там, забелязали, че той непрекъснато си пържи граха. Оттам тръгнало и името на селото.

Тъпчилещово, Омуртажко

Население - 59 поданици

Историята на селото е обвързвана с остри пререкания, изнасилвания и убийства сред турци и българи.

Селото е прилежащо на друго забавно място - Беломорци. Особеностите в говора тук са доста забележителни. Беломорският акцент е кондензиран разговорно с думи като " Щу “ /Какво/ " Ке “ /Ще/, " Хатя “ /Хвана/, " Галиба /Май/ и други За проява постоянно се използва майтапчийското " Ти оти си хиркал леляци по корията ре ? “ Това значи  " Ти за какво си гонил щъркели в гората, бе? “.

И още забавни имена - Козица, Недоклан, Държава, Ветрушка, Казак, Ламбух, Селска поляна, Щит, Каменна река, Остър камък, Лятно, Пчела, и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР